:

Vad kostar det att leva i månaden?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kostar det att leva i månaden?
 2. Vilka utgifter har man varje månad?
 3. Hur mycket kostar mat för 4 personer i månaden?
 4. Hur mycket kostar mat för två personer i månaden?
 5. Vad är en bra lön i Sverige?
 6. Hur mycket pengar bör man ha kvar efter fasta utgifter?
 7. Vad är oftast de två största utgifterna en familj har i Sverige?
 8. Hur mycket kostar det att bo själv?
 9. Hur mycket kostar mat för 3 personer i månaden?
 10. Hur mycket kostar maten för en pensionär i månaden?
 11. Hur många i Sverige tjänar över 50 000?
 12. Hur många tjänar över 60 000?
 13. Hur mycket pengar är normalt att ha?
 14. Vad kostar maten för en pensionär?
 15. Hur mycket kostar hemutrustning i månaden?

Vad kostar det att leva i månaden?

Levnadskostnader kan enkelt beskrivas som det sammanlagda priset på de saker och ting du behöver varje dag för att leva ett bra liv. I Sverige görs varje år en beräkning av de vanligaste kostnaderna som ett genomsnittligt svensk hushåll ska stå för, som till exempel mat, el, och kläder. 

Det är Konsumentverket som ansvarar för denna bedömning av levnadskostnaderna för svenska individer och familjer. Deras referensvärden kan tjäna som grund till en budgetkalkyl för dig som vill få bättre grepp om dina levnadskostnader 2023 eller räkna ut hur mycket det kommer att kosta dig att flytta hemifrån. Många långivare använder också Konsumentverkets beräkning för att göra en kvar-att-leva-på-kalkyl på eventuella låntagare.‍

Bland de kostnader som räknas som levnadskostnader i Sverige finns följande: mat och kläder, el, telefon och TV, hygienartiklar, städartiklar och möbler. Det finns dock övriga stora kostnader som inte tas med i Konsumentverkets beräkning - till exempel boende och hyra, arbetsresor och semesterresor eller medicinkostnader.‍

Vilka utgifter har man varje månad?

SIFOs referansebudsjett viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. Det kan settes sammen slik at det viser kostnadene ved å opprettholde et akseptabelt forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Budsjettet omfatter både vanlige, løpende utgifter til mat, klær, hygieneartikler og lignende og utgifter til sjeldnere innkjøp av varige forbruksgjenstander som blant annet møbler og elektronisk utstyr.

Referansebudsjettet viser hva det koster å leve på et akseptabelt forbruksnivå for det aktuelle husholdet. Med et akseptabelt forbruksnivå menes et forbruk som kan godtas av folk flest. Forbruket er akseptabelt i den forstand at de fleste nordmenn – uansett egen inntekt – kan leve på dette nivået uten å skille seg for mye ut. Dette er et forbruk som en med rimelighet kan forvente at personer som er i arbeid har tilgang til. Det gjør det mulig å følge offentlige helse- og kostholdsanbefalinger og å delta i de mest vanlige fritidsaktivitetene på en fullverdig måte.

Hur mycket kostar mat för 4 personer i månaden?

Har du också märkt av att maten blivit dyrare? Genom att planera, inventera och tänka till en extra gång – kan man spara en hel del på sin matbudget. Här ger vi några förslag på vad du kan göra i din vardag för att sänka dina matkostnader.

Genom att göra en hushållsbudget får du en bra översikt vad du har råd att lägga på mat varje månad. För matdagbok i 2-3 månader och dokumentera alla dina matkostnader. Du kommer garanterat att hitta en del utgifter som du kan dra in på.

Hur mycket kostar mat för två personer i månaden?

Vet du hur mycket pengar du lägger på mat varje månad? Att räkna ut din matkostnad kan hjälpa dig att se vad som är nödvändiga matköp och hur många impulsköp det blir. Impulsköpen kanske känns som små summor men räknar du ihop dem kan de tillsammans bli en stor kostnad. När du ser vad du lägger pengar på är det lättare att ta fram en budget för maten som du vill följa varje månad. Gå igenom våra tips nedan för att komma igång med att sänka dina matkostnader och spara pengar!

 • Handla varor i säsongAtt handla mat i säsong är billigt och ofta smakar maten också bättre då. Här finns ett schema på när olika matvaror och grönsaker är i säsong. 
 • Skriv matlista och veckohandlaHa för vana att storhandla en dag i veckan och avsätt lite tid inför handlingen med att göra upp en veckomatsedel. Inventera kylskåpet och skafferiet innan du går till butiken för att få en överblick av vad som redan finns så du undviker att köpa dubbelt.
 • Vad är en bra lön i Sverige?

  Har det här minst sagt turbulenta året fått dig att tänka över ditt karriärval? Eller känner du att ditt nuvarande jobb inte riktigt är det du vill syssla med? Kanske är du helt enkelt sugen på att testa något nytt? Om en av de karriärsmässiga faktorerna du värdesätter är en hög lön så har vi listan för dig – nedanför hittar du de 20 yrkena i Sverige med högst genomsnittlig månadslön. 

  Hur mycket pengar bör man ha kvar efter fasta utgifter?

  Ja, som sagt undrar hur det liksom alla andra har det med ekonomin… nu när priserna har gått upp med både mat och el. Håller på med budgetkalender där jag skriver upp alla utgifter den månaden osv. Men jag vet inte riktigt vad som är normalt att ha kvar efter räkningarna och hur Mycket mat får kosta osv. Har dragit ner på alla onödiga utgifter som streamingtjänster tex.

  * hur mycket har du kvar efter alla räkningar är betalda?

  Vad är oftast de två största utgifterna en familj har i Sverige?

  Lön och pension är de två vanligaste inkomstkällorna. Men det kan givetvis röra sig även om andra källor. Alla pengar som kommer in räknas, vare sig det är fasta inkomster som lön och barnbidrag eller en tillfällig inkomst från en försäljning eller liknande.

  Boendekostnaden är i de flesta människors fall den största utgiften för hushållet. Det här gäller både om du hyr bostad eller äger din egen bostad, även om kostnaderna kan se lite olika ut.

  Hyran för en lägenhet du hyr i förstahand kan baseras på läge, storlek, produktionsår med mera. Väljer du att bo i en storstad kommer hyran att vara högre än i en småstad till exempel. Nyare byggnader med högre standard är i regel dyrare än äldre lägenheter. Hyr du din lägenhet i andrahand kan hyran komma att gå upp ytterligare.

  Äger du istället ditt boende så är det andra parametrar, som lånekostnad och avgift till bostadsrättsföreningen, som påverkar boendekostnaden. Vid en högt belånad bostad blir amorteringskostnaden varje månad hög. Räntan på lånet kan höjas eller sänkas beroende på omvärldsläget. Och föreningens avgift beror på hur ekonomin för föreningen ser ut.

  Hur mycket kostar det att bo själv?

  Steg 1: Kolla ekonominAtt flytta hemifrån kräver förberedelser. Först och främst måste du vara säker på att du har råd. Enligt Konsumentverkets beräkningar kostar det i genomsnitt 12 880 kronor i månaden för en 20-åring att bo i en lägenhet i en medelstor svensk stad. I den beräkningen ingår allt från mat och hyra till nöjen och övriga utgifter. Gör en budget och räkna på det. Har du råd? Tänk också på att det tillkommer kostnader för husgeråd, möbler och annat som du behöver när du ska flytta.

  Steg 2: Leta bostadNär du fått ihop siffrorna har det blivit dags att leta efter en bostad. Det kan vara en hyresrätt, en studentlägenhet eller en bostadsrätt. Du kan också bo i kollektiv, i andra hand eller som inneboende hos en kompis. I storstadsregioner är kvinnor i genomsnitt 22 år och män nästan 23 år när de flyttar hemifrån. Det är ett år senare än ungdomar i glesbefolkade kommuner. Statistiska centralbyrån, som ligger bakom studien, pekar ut bostadsbristen som en viktig orsak. Men misströsta inte! Det går att få tag i boende. Att ringa runt till privata hyresvärdar är ett vanligt sätt. Att annonsera på Blocket ett annat. Många bor i andra hand ett tag innan de får ett förstahandskontrakt.

  Hur mycket kostar mat för 3 personer i månaden?

  Vad som är en rimlig matkostnad för en person eller hushåll varierar beroende på livsstil och matvanor. Men enligt Konsumentverkets senaste beräkning ligger en normal matbudget för två vuxna på cirka 6800 kronor per månad. För en familj med två vuxna och två barn ligger matkostnaden på cirka 10 700 kronor per månad. För en vuxen beräknar Konsumentverket en matkostnad på cirka 3400 kronor i månaden. Matkostnaden i exemplen räknas fram utifrån en fyraveckorsmatsedel som följer de nordiska näringsrekommendationerna och de svenska kostråden från Livsmedelsverket.

  Att göra en matbudget innebär mer än att bara sätta en summa pengar åt sidan varje månad för mat. För att din matbudget ska fungera måste den vara realistisk, hållbar och flexibel. Här är några steg att följa för att skapa en matbudget som passar för ditt hushåll:

  Hur mycket kostar maten för en pensionär i månaden?

  Bästa du kan göra när det kommer till din matbudget är att planera och hålla dig till en matbudget. Det är viktigt att du gör det till en vana att hålla dig uppdaterad på prisförändringar och kilopris. Jämför matvarukedjor och se vilken affär som kan erbjuda dig det bästa priset. 

  Den genomsnittliga matkostnaden för en vuxen är 3 000 kronor i månaden, så en matbudget på 1 000 kr i månaden kanske inte är en realistisk budget idag, men det finns enkla knep som du kan använda dig av för att hålla din matkostnad så låg som möjligt.  

  Hur många i Sverige tjänar över 50 000?

  För att förstå statistiken över lönenivåerna i Sverige är det viktigt att först förstå skillnaden mellan median- och medellön.

  Hur många tjänar över 60 000?

  Lönerna i Sverige kan variera beroende på faktorer som yrke, utbildning och erfarenhet. Enligt uppgifter från Medlingsinstitutet var den genomsnittliga bruttolönen för en heltidsanställd i Sverige år 2020 cirka 42 800 kronor per månad. Detta kan dock variera kraftigt beroende på det specifika yrket. År 2020 var till exempel den genomsnittliga lönen för en programvaruutvecklare cirka 55 000 kronor per månad, medan den genomsnittliga lönen för en detaljhandelsförsäljare var cirka 24 000 kronor per månad. Dessutom kan lönerna också påverkas av regionen, där Stockholm och Göteborg har högre löner än andra städer.

  Hur många i Sverige tjänar över 60'000 kronor i månaden?

  Hur mycket pengar är normalt att ha?

  Vill du sluta jobba och istället leva på avkastningen från ditt sparande? Vi bad vår privatekonom Anders Stenkrona förklara hur mycket pengar du behöver för att göra verklighet av dina drömmar.

  Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende och leva på avkastningen och räntan från ett sparande istället för att jobba. För att det ska vara möjligt behöver du ta hänsyn till tre saker: 

 • hur mycket pengar du behöver för att klara dig varje månad
 • hur stor avkastning du kan förvänta dig från dina investeringar 
 • Vad kostar maten för en pensionär?

  Beroende på hur gammal du är så kommer dina matkostnader såklart att skilja sig. Barn äter mindre än vuxna, och man räknar även med att matkostnaderna per månad sjunker lite med åren.

  Hur mycket kostar hemutrustning i månaden?

  Levnadskostnader kan enkelt beskrivas som det sammanlagda priset på de saker och ting du behöver varje dag för att leva ett bra liv. I Sverige görs varje år en beräkning av de vanligaste kostnaderna som ett genomsnittligt svensk hushåll ska stå för, som till exempel mat, el, och kläder. 

  Det är Konsumentverket som ansvarar för denna bedömning av levnadskostnaderna för svenska individer och familjer. Deras referensvärden kan tjäna som grund till en budgetkalkyl för dig som vill få bättre grepp om dina levnadskostnader 2023 eller räkna ut hur mycket det kommer att kosta dig att flytta hemifrån. Många långivare använder också Konsumentverkets beräkning för att göra en kvar-att-leva-på-kalkyl på eventuella låntagare.‍

  Bland de kostnader som räknas som levnadskostnader i Sverige finns följande: mat och kläder, el, telefon och TV, hygienartiklar, städartiklar och möbler. Det finns dock övriga stora kostnader som inte tas med i Konsumentverkets beräkning - till exempel boende och hyra, arbetsresor och semesterresor eller medicinkostnader.‍